Tuesday, January 27, 2009

Pergggghhh.......sodap yer udang galah.....

Cuti CNY baru ni, aku mmg tak der plan gi mana2 pun, sbb utama konon2 yer nak dok umah jer....nk berehat abis-abisan + nak operasi membersih umah selepas penat mendeco cuppies. Ponin kepala nengok umah aku, al maklum lately sbb sibuk noo ngan cuppies masa hari cuti, time tuk cleaning d house tu mmg tak der.....so, ingat kan time cuti pjg ni lah nak operasi habis-habisan.
Tapi plan aku tuh tergendala sbb a.long plak nak dtg umah aku....saje dtg sbb cuti pjg kan & nak pi jln Terengganu sekali. Kot2 mana pun aku tak ikut dia g Terengganu, mmg tak der mood nak g jenjln pun........sbb aim aku time cuti kali ni.......berehat/clean d house/tido.....Tapi hajat tak kesampaian, bila dah reramai tu, paham2 je la kan...haru biru umah aku dibuat yer......mcm tongkang pecah, lomah badan rase.....tp nak buat cmn kan, sabo jerk laaaaa......operasi cleaning aku tepaksa ditakguh pas dorang balik laaaa......semlm seharian aku betungkus lumus mengemas umah.....ponat eeehhhhh laaa, hari ni pun tak ilang lg ponat.
Dear hubby mcm besa, kalo ipar/biras dia dtg i.e kaum kerabat aku laaaa, apa lg dok melayan g mancing la, mmg abg aku & ipar2 aku sema yer 'kaki mancing'.......kalo dorang ni dtg Ktn memancing tu mmg dah kira xtvy wajib laaa. Kebetulan mmg dear hubby dah plan nak g mancing ngan kenkawan tmpt keja dia hari Senin lepas, so a.long aku join sekali laaaa.
Projek kali nih, mancing udang galah.......kira dear hubby pun baru jer berjinak2 ngan mancing udang nih, seblom ni dok mancing ikan jer. Tapi baru berjinak2 pun, boleh tahan gak hasil yer. Tgk la apa yg dorang dpt kali nih....

anak sedara aku & anak2 aku excited tgk udang yg ayah/papa dorang dpt

Dear hubby dok tgh susun udang galah......tujuan yer, nak amik gambo lerrr....hehehe


ni lah udang galah yg dorang bawak balik........


ni antara yg terbesar dorang dpt.....
Aku buat masak apaaa????? aku anto kedai jer soh masak, hehehe. Mula2 tu dear hubby kata nak bawak kat kedai jer......... soh dorang masak & makan kat sana. Tp aku dah masak nasik plak mlm tuh.....sayang la plok. So, anto kedai la konon hubby kata nak soh masak stim asam boi, aku pun tak penah makan udang galah masak tuh. Malang yer kedai yg dekat umah aku nih tak buat la plak msak tuh. So soh jer la masak 3 rasa....mcm pelik jer kan udang galah masak tuh...aku pun tak tau dh nak soh masak apa. Kalo takat masak sos tomato tuh, aku pun leh buat ....buat apa payah2 anto kedai kan.....
Gambo udang tu dh di masak, tak sempat a.k.a lupa ler plak nak amik. Perot pun dh lapo & aku pun dh excited nak makan udang galah yg bapok ler beso yer tuh.....Mlm tu la dlm sejarah yg aku rase puas ngat makan udang galah....siap leh simpan lg smbg makan esok sbb tak larat dh nak meratah.....Pas ni senang ler nak makan udang galah sbb dia hubby dah pandai mancing udang ......hehehe.......Nak beli kat paso, mahal wehhhh......sekilo dlm 30 hinggit ++++, tak larat gak mak kan.....tu pun blom tentu puas.
"Pas ni gi mancing lg yer paaaa........"

3 comments:

aimi @ kamalina said...

uih.....galaksnya laki kau susun2 udang tu... tak ujan ke??? kat Jb ujan gak tau....

weh...pesal tak masak sendiri??? siap anto kedai lagi tu... 1st time aku dgr tau... hehehehe.... jue, berapa kedai tu charge kalau diorang yg masakkan???? mesti puas hati sebab dpt byk..nak beli, mahal nak mampus kan...

Jue said...

komen dr rose....dia kata tak leh nak boh komen, so dia komen kat ym...hehe. tak per rose, aku tlg paste cni.

shahrose76: Assalamualikum Jue...aku tka leh nak tinggal komen kat blog kau..geramla tak macam fp senang nak bagi komenni aku dah click banyakkali asyik tak boleh je...kalau steam tu selalu aku buat ketuk 2 batang serai, hiris bawang putih dan halia serbuk pepper sikit dan garam...kalau nak pedas hempuk lam 5 biji cili padi buh atas udang tu kau steamla sampai masak..kau ada kukuskan letakla dalam 2-3 biji asam boi..aku suka asam boi putih..ikut cita rasa suka merah buh yang merah punya..ni style cina punyala..titik sikit minyak bijan kalau ada....kalau ada senang je...eh jangan lupa buh garam...kalau dah angkat up to u nak perah limau nipis or tidak...mula2 kau buat rasa macam tersasar...lama2 kalau dah selalu kau masak nanti kau leh agak2 nak taruk limau kasturi ke and etc..selalu kukus tak lama

ieda said...

salam ...
wa sedap tuu masak udang galah ... menyelerakan ... aku kan jue skrg nie nengok jer dah kenyang .. lom makan layiee aku dah x ader selera sgt skrg nie ... sbb mungkin aku tgh ikat perut diet lah katakan ...
tapi jue memang lah aku pun x sangka aku dah x berapa bernafsu makan macam dulu layie ... ais pun dah tak layan ...
alhamdulillah aku berjaya setakat nieh ..
anyway sehingga biler aku tak tahu .. aku dah tak menjamah nasi secara total dah lama ... x tahu biler boleh mula kembali ... hehheh