Monday, January 12, 2009

New year......New Venture.....

Ahad lepas.........surprise2....aku g kelas cuppies. Ni case bejangkit ngan si Aimi la nih, tak pasey2 lak terjebak sekali. Belajar ngan Kak Zati...........seronok belajo ngan k.ti, selagi tak jd, selagi tu kena buat sampei jd....kalo tak yg len tak buleh buat....haha, gerun kan.....tp mmg best, byk yg aku dpt belajo...........thanks K.zati, insyaallah takkan kupersiakn ilmu yg kuperolehi.....
belajar ngan K.nor (opismate aku) & Ezati (dr matriks gambang)


hasil deco cuppies aku...........

yg ni hasil keja k.nor


& yg ni hasil keja Ezati
Jom close-up sket hasil keja aku......bape % nak bg......?????

Fondant cuppies......puye la payah nak buat ni, padan la harga dia mahey.....tp pd org yg creative, mmg best buat nih......mcm2 leh buat, aku pun suka gak sebeno yer buat....tp adusss....rumit

tp dlm byk2 fondant tu aku suka yg nih.........simple tp menarIkssss, cuma tulisan yg aku tulis tuh, 'fail' lg........


Butter cream.......antara cuppies yg mula2 buat....nmpk mcm simple jer, tp tak kena teknik & kena plak tgn yg keras mcm aku, payah gak jd yer..........




yg coklat 2 tuh....Chocolate Ganache, yg mcm spiderman.......tp color stiking tu Piping Gel

antara sema hasil keja aku, aku paling suka yg ni lah

belajar buat booties/strawberry/balloon/carrot (yg ni lupa snappo...cuba tgk gambo dia kat atas/bawah) mmg payah.........jenoh trial & error, tak jd2 gak.....at last, hasil yer.......dpt yg ni jer.....


close-up sket strawberry aku tu.........duri yer dh mcm duri durian belanda aku tgk....kahkahkah....

lain-lain..........



So, dh dapat dah basic cmn nak buat cuppies. What i need now.....practise, practise, practise.....since bday hubby baru jer lepas, rase yer it's not too late tuk aku buat cuppies tuk dia........cuppies hasil air tangan aku sendiri......it will b my 1st project for polishing up my skilss.........so, tguuuuuuuuuuuuu.........tgk nti jd cuppies kerrrr, jd apa hasil keja aku tu.........

9 comments:

shahrose76 said...

wah advance kau...aku baru riki2 nak blaja dengan kawan aimi kat utara ni buat cc... tapi tak tau bila nak stat sebab abang aku kena hantar p palestine kalau jadila....okla kau boleh buat deco tu...aku ni lagi tangan kayu....pasni macam2la kau buat semua bday anak2 kau..kau yang pulun buat...pastu jiran2 kau dah leh tempah dengan kau apa lagi ...duk umah kau bukak bakeri la jue!

Fateen said...

yea2!! jue dh start blaja buat cup cake.. ni kalau buat cuppies, kek pun mesti buat gk.. nk order akhir bulan ni bleh.. kek padang bola ngan pemainnya & cuppies(each ada sebiji bola yg dok atas rumput).. bleh?

heheheee, besday along lah..nk order ngan aimi rasa jauh benor..

yong said...

wah...wahhhhh sorang lagi bakers akan muncul...heheheheh cayalah!

kiut lak aih yong tgk deco akak tu...sayang lak nak mkn!

~~ciklinn~~ said...

wah kakjue dah gi yer kelas deco kek nie... linn dari hari tu nak pergi tapi tak terpegi2..padahal kedai kek tu dekat jer dgn umah...

comellkak deco2 mu itu...betul tu practise dan practise..nanti pro mcm kak aimi itu... linn geramm betull kalu masuk blog kek dia tu...

aimi @ kamalina said...

WALLAAAAAAAAAAAA......................... akhirnya kluar gak entry cupppies ni.... chayiok... chayiok.... pasni anak beranak punay BD buat sendiri tau... lebih berharga & ada sentimental value....

Weh jue... bestla kau..belajar mmcm2 dgn k.ti tu... buat strawberry yg ala2 durian belanda tu...mmg comei... yg fondant pun cute.. best kan main dgn fondant... tak messy... nak basuh pun senang... tapi tula... bg org2 yg amatur mcm ktia ni terhegeh2 la nak bermain dgn fondant.. takpe..practice makes perfect!!!! tak sabar nak nengok cuppies utk megat... buat comei2 tau...

aku pun tak suka menulis atas cuppies... nampak senang, tapi sebenornya payah kan...sebab kena maintain nak tekan BC tu..pastu kalau terputus, bapokla buruknya.. hehehehe..tu ygkamal sokmo jadi mangsa aku bab2 tulis atas kek @ cc...

re: weh... aku tu takde keje kau tau dak... promo bukan sekadar promo...sambil2 tu aku blh gak tau sapa yg seangkatan dgn aku... blh naik kapal sama2 bercerita pasal citer peberet kitorang.. hehehehe... :D

amaruszati noor rahim said...

hehehe...sepahnya puak bertiga ni buat kerja...penuh satu meja. apapun, terus practis ya jue

ieda said...

salam ..
tahniah jue ... selangkah lagi .. jue nie minat mencuba .. ermm alhamdulillah .. entahlah .. ieda nie tak minat sgt mender2 cam nie .. sbb takut x jadi .. so make up mind nak makan .. beli jer .. ermm tapi .. kalau masak2 nie .. ermm alhamdulillah dish always finish ...

ieda said...

jue .. luper lak .. hehehhe lama kita tak chat ym yerk .. heheh jue pun senyapp jer ... mentang2lah dah x berfp nie .. sunyi jer ..
x masuk pun fp ieda ...
anyway appy belated bday buat hubby mu .. jaga dia baik2 .. mcm jaga diri sendiri ... wakakkakkaka

alerts said...

Some of the content is very worthy of my drawing, I like your information!
costume jewelry