Monday, January 5, 2009

Laporan banjir......

Ahad lepas, umah aku hampir2 nak banjir....selamat on d day air naik tuh ujan berenti lepas 4 hari berturut2 ujan non-stop. Bangun pg tuh, aku g toilet bukak paip tgk2 mcm tesumbat jer salur kat toilet tu....bgtau hubby, dia pun tgk kat luar......lahaiii......."air dah naik la mama". Kitorang pun kuar umah la tgk, hubby kejut a.long & angah......ajak g tgk keadaan banjir tu cmn....seronok la anak2 aku dpt mengharung air & aku plak yg cuma menjenguk dr dlm pagor umah aku (sbb sikecik azam aku tu masih tido lg), sempat la snappo gambo2 ni tuk korang tgk cmn keadaan banjir tu.......

Alhamdullillah setakat dah dok kat cni dr ujung 2005 until now, paras banjir yer takat nih jer la.....Harap2 akan dtg pun begitu jugak la.....kalo tak.......naye gak aku anak beranak, dh la hubby selalu tak der

normally paras air yer takat depan pagor aku tu ler.....penah sekali sampei kat paras tayar keta aku tuh.....masa tu puye la risau yer....



jalan nak masuk umah aku.....tp still keta lepas lg la nak lalu


taman permainan kat umah aku, dual function tuh........masa musim panas jd tmn permainan, masa musim ujan jd swimming pool.....ekeke...dah abih tenggelam sema yer


bahagian belakang umah aku............dh mcm ada sg la plok kat belakang umah......

Time2 sejuk tu plak perot pun dah lapo, nak masak beria tuk lunch plak payah gak sbb salur air bawah tu dh penoh air kan, kalo bukak lg air sink tuh sure sumbat puye. So, aku pun soh la hubby buat pizza jer......Kebetulan hari Jumaat tu g jenjln kat MBS jumpa buku nih

murah jer buku nih....clear stock, dpt RM5 jer satu.....ada lg 3 jenis yg lain. Hubby semangat noo beli konon nak belajo masak western....pas ni senang la aku kalo dia rajin nak try resepi2 dlm nih

hubby cuba resepi yg nih......


hasil yer......nmpk yummy kan, hmmmm....mmg not bad laaaa, pandei gak somi ku masak....hehehe

9 comments:

aimi @ kamalina said...

uihhh...galaksssss..... buat pizza tu... megat buat ker?? cam tak caya je.. hehehehe.... hampeh tak buat utk aku pun hari tu.... weh jue... takde lagi ke buku tu??? murah gilerrr... RM5 je..mana nak dpt.... biasanya buku2 masakan ni mahal ko.... aku mmg suka la, tpai bila nengok mahal tu yg terbantut... ish.... pas ni terror la ko masak masakan western.... buat chicken chop utk aku yg kaw2 punya tau..

weh.. tinggi gak air tu yaa... masa aku dtg dah clear gak yug atas jln...seram aku tgk.. kalau aku jadi kau, mmg tak dok diam laa.. aku ni dahla phobia dgn air... mmg takut sgt bila tgk air naik ni...

nor said...

jue duk area mane ni?kena tempias2 banjir gak ye?
re:skrg ni mmg giat duk mendeco cc..mcm nk wat tiap2 ari je, tp nnt xde sape nk mkn..nk bg jiran2 smp naik segan diorg..ye la, ari2 duk bg..hehe..

ieda said...

salam .. heheheh sian jue .. ermm ieda di pekan pun banjir jugak .. tapi nasib baik kat area umah ok lagi .. tapi kesianlah kat penduduk yang rumah mereka rendah2 tu .. ermm tak sempat lagi nak upload gamabr banjir di pekan nie .. nanti senang2 ieda upload utk tatapan semua ...

~~ciklinn~~ said...

uiks kak takutnya banjir ker? sebabik tak tinggi kan..nak2 depan umah tu ada buat perumahan baru.. hhhhuhhu agaknya tersumbat longkang kot dgn pasir 2 tu..

alamak sedapnya pija..linn lama dah tak buat pija.... penyakit M byk wooo..

akak duk kuantan kat ner.. linn dulu kat POLISAS nu ha....

Fateen said...

laaa hai.. banjir gitu sekali ke... ngerinye jue... kat area kami banjir gak.. tapi cuma jalan masuk jer, keta langsung xleh lalu..terpaksa cari alternative lain.. sib baik area kami byk alternative..

pizza tu nampak sedap.. nanti paslah resepi kt kami plak..

Fateen said...

lupa plak nk tanya, keronsang kebaya ada lg?

nor said...

ooo..duk area jln gambang tu rupeny...ingatkn area tmn tas ke..
re:danish tu bkn darjah satu lg..br msk tadika 5 thn..hehe

Zanna_MamaBatrice said...

uihss...air di sana sini..nasib ler tak masuk umah kan kak jue..kalu tak penat ler nak cuci2 bagai...

amboi, hubby akak dah pandai masak western style ler....mmg nampak sedap

technology said...

Although there are differences in content, but I still want you to establish Links, I do not
fashion jewelry